Valkoiset kuulokkeet ja Tänään -kirja pöydällä

Podcastin tekeminen

Podcast on tapa tarjota syventävää sisältöä jostakin tietystä aiheesta.

Olen tuottanut, käsikirjoittanut ja juontanut useita erilaisia podcasteja.

Millainen on hyvä podcast? Se voi olla hyvin monenlainen, mutta ennen kaikkea podcastin tekoon tarvitaan monipuolista osaamista: konseptointikykyä, ymmärrystä kohderyhmästä, omaperäistä näkökulmaa, syventyvää taustatutkimusta sekä tietysti toimivaa roolitusta. Siis näkemystä siitä, keitä podcastissa on äänessä ja millaista sanottavaa heillä on.

Mitä kaikkea podcastin teko sisältää?

Oman kokemukseni mukaan toimivan podcastin tekeminen sisältää seuraavat työvaiheet:

1) Idean jalostaminen konseptiksi. Mihin kuulijan tarpeeseen podcast vastaa, mikä on sen syvempi tarkoitus ja millainen on sen toteutus?

2) Taustatutkimuksen tekeminen. Mitä tietoa podcastin tekemiseen tarvitaan ja mistä se löytyy? Mikä on taustatiedon tärkein sisältö?

3) Teemoitus. Mitä eri teemoja podcastissa on tarkoitus tarkemmin käsitellä?

4) Jaksorakenteen luominen. Mistä elementeistä yksittäinen jakso koostuu?

5) Podcastin kiteytys sloganiksi. Muutamalla sanalla ilmaistuna, mistä koko podcast kertoo?

6) Jaksomäärä. Kuinka monta jaksoa tuotetaan? Podcast voi olla myös luonteeltaan jatkuva, jolloin tätä ei etukäteen tiedetä.

7) Roolitus. Kuka podcastin juontaa ja ketkä ovat vieraina?

8) Käsikirjoitustyö. Millainen on koko podcast-sarjan dramaturginen kaari, mistä teemoista kussakin jaksossa keskustellaan, millaiset alkuspiikit jaksoihin tulee, mitkä ovat keskustelua ohjaavat kysymykset, mihin kukin jakso päättyy?

9) Jaksojen nauhoitukset. Missä ja milloin jaksot nauhoitetaan?

10) Podcastsarjan trailerin käsikirjoittaminen ja editoiminen. Mikä herättää kuulijoiden kiinnostuksen?

11) Jaksojen editointi. Miten kustakin jaksosta tulee mahdollisimman ehyt kokonaisuus eli mitä nauhoitetusta materiaalista mahdollisesti jätetään pois?

12) Jaksokuvausten kirjoittaminen. Miten kunkin jakson sisältö kuvataan lyhyesti?

13) Jaksojen markkinointisisältöjen tuottaminen ja kanavien valitseminen. Millaista kuvamateriaalia jaksoista tuotetaan ja missä sitä jaellaan, mitä somekanavia käytetään jaksojen esiintuomiseen?

14) Valmiiden jaksojen julkaiseminen. Millä alustalla jaksot julkaistaan ja millä julkaisutahdilla – kerran viikossa, joka toinen viikko vai kerran kuussa?

Jos säikähdit työvaiheiden määrää, niin ei hätää. Tästä työstä suurin osa kuuluu podcastin ammattilaisille. Voit tehdä ne toki itsekin, mutta jos haluat menestyneen podcastin, on järkevää ostaa podcast palveluna.

Muotokuvia podcastin logo

Mitä podcast-palveluita on tarjolla?

Podcastien ympärille on nopeasti muodostunut laaja ekosysteemi.

Alalla pyörii siis monenlaisia ja -tasoisia toimijoita, jotka tarjoavat palveluita erilaisiin tarpeisiin.

Tässä niistä muutama: podcast-nauhoitus, podcast-host, podcast-tuottaja ja podcast-studio. Kattavinta osaamista tarjoaa kuitenkin podcast-palvelu, jota kokenut tuottaja koordinoi. Tuottaja voi myös olla podcastin käsikirjoittaja ja juontaja, kuten esimerkiksi minun tarjoamassani palvelussa.

Kukin aihepiiri edellyttää omanlaistaan käsittelytapaa. Sen tulee myös näkyä ja kuulua podcastin toteutuksessa. Muotokuvia-podcastin tavoitteena oli tuoda Arabian Taideosastoyhdistyksen taiteilijoiden ajattelu näkyväksi kuuloaistin kautta. Kehitin tähän tarkoitukseen uuden muodon, audiopotretin.

”Muotokuvia-podcast on erittäin onnistunut ja moniulotteinen projekti, jossa Arabian taideosaston hiljaista tietoa sekä taiteilijoiden sanaisia saviarkkuja avattiin lempeällä ohjauksella. Maaretan kyky luoda oikeanlainen tila hiljaisen tiedon ammentamiselle ja hänen ilmiömäinen taitonsa myötäelää, kannustaa ja luoda yhteishenkeä luovaa työtä tekeville taiteilijoille heidän työarjessaan oli vertaansa vailla.”

- Arabian Taideosastoyhdistyksen puheenjohtaja, kuvanveistäjä Sakari Kannosto

Millainen on hyvä haastattelu tai KESKUSTELU?

Saadakseni uuden näkökulman taiteilijoihin päätin luoda haastettelurunkoon voimauttavan yllätyselementin.

”Erityisen vaikuttunut olin Maaretan ideasta tuoda taiteilijayhteisön tunnelma todeksi kuulijalle. Jokaisen taiteilijan oman jakson lopussa kollegat kuvailevat kyseisen taiteilijan teoksia ja taiteilijuutta. Näiden kuunnelmarimpsujen jälkeen tunnelma oli käsinkosketeltava. Hetken hiljaisuudesta syntyi kiitollisuuden sanat, “tirahdus pääsi - rakkaita muistoja jo nyt”. Todellinen lahja sekä kuulijoille että taiteilijoille!”

– MUOTOKUVIA-PODCASTIN VAKITUINEN KOMMENTAATTORI, TOHTORIKOULUTETTAVA ELISE SIMONSSON

Seuraukset yllättivät itsenikin. Ihmiset liikuttuivat, ilahtuivat – ja sanoivat saaneensa oman jaksonsa nauhoituksissa paljon iloa ja voimaa.

Muotokuvia podcastiin osallistuneita

Kuuntele Muotokuvia-podcastin Behind the scenes -jakso, jossa tätä ja muita sarjan tuotantoon liittyviä asioita valotetaan:

”Eräs taiteilija totesi, että Maaretalla on kyky luoda ympärilleen turvallinen ilmapiiri. Yhdyn näihin sanoihin ja jatkaisin vielä; Maaretasta pulppuaa inspiroiva energia, joka tarttuu!”

– tohtorikoulutettava Elise Simonsson, Aalto-yliopisto

Kuuntele, miten taiteilija ja muotoilija Heini Riitahuhta reagoi kollegoidensa kommentteihin – ja mitä hän ajattelee luovasta työstään:

”Ajattelen, että teokseni ovat tunnelmia.”

– Heini Riitahuhta

Käsikirjoitus parantaa podcastin laatua

Käsikirjoittamisen kautta ymmärrys podcastin aiheesta syvenee ja podcastin laatu paranee, sisältö kiteytyy.

Podcastin tekniseen tuotantoon valitsen puolestaan aina asiakkaan näkökulmasta tarkoituksenmukaisimman tuotantoyhtiön. Tuotantoyhtiö vastaa podcastin teknisestä toteutuksesta: studiosta, nauhoituksesta ja ohjeiden mukaisesta editoinnista.

Tärkeintä ovat kuitenkin kiinnostavat vieraat.

Podcastin ytimessä kiinnostavat ihmiset

Mikä sitten on kiinnostavaa? Mielestäni se, että ihmisellä on selkeä, oma näkökulma jakson aiheeseen ja hän uskaltaa sanoa ajatuksensa ääneen. Lisäpisteet siitä, jos hän on myös tunnettu.

Hyvän mielen koti -podcastissa jututin sekä tuntemiani julkisuuden henkilöitä että mielenkiintoisia uusia kasvoja. Jokaiseen jaksoon valitsin podcastin aiheesta, kodista, eri näkökulman.

Kuuntele Riku Rantalan ajatuksia siitä, voiko koti sijaita oikeastaan missä tahansa:

Entä mistä elementeistä Relove-lifestylebrändin perustanut Noora Hautakangas luo kahviloihinsa tunnelman? Kuuntele Nooraa Työkahveilla-podcastissa:

”Hyvä podcast on kuin tirkistys avaimenreiän läpi. Parhaimmillaan sen kautta avautuu kokonainen oma maailmansa.”

– Maaretta Tukiainen

Onko teidän organisaatiossanne jokin tärkeä aihe, josta haluaisitte tehdä podcastin, mutta epäröitte, miten lähteä liikkeelle?

Ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan, miten voisin olla teille avuksi: