Luovuus ja somelakko

Olin kotibileissä, isoissa sellaisissa. Tapasin siellä ystäväni, jota en ollut nähnyt vuoteen.

”Mitä sinulle kuuluu?” hän kysyi ja lisäsi sitten, että kun minua ei ollut aikoihin somessa näkynyt.

Kerroin, että some oli vain menettänyt kaiken kiehtovuutensa, siinä selitys.

”En vain kerta kaikkiaan tunne minkäänlaista halua julkaista siellä mitään.”

”Etkö mene someen edes katsoaksesi mistä puhutaan?”

”En.”

Ystäväni katsoi minua pitkään ja sanoi sitten: ”Wow. Sinä olet siis siellä, minne me muut yritämme epätoivoisesti päästä.”

Ei fomoa, vaan jomoa

Nyt oli minun vuoroni tuijottaa häntä. Mietin, olinko kuullut oikein. En ollut kokenut saavuttaneeni mitään haluttavaa olotilaa, pikemminkin potenut kalvavaa syyllisyyttä siitä, etten halunnut postata somessa mitään.

Mietin, miten kuvailisin asiaa, ja vastasin:

”Minulla on ollut sitä, mitä tarvitsen - aikaa sille, mikä on tärkeää. Eikä ole puuttunut mitään.”

”Kuulostaa mahtavalta”, ystäväni sanoi ja nosti lasia. Kilautimme.

Kotiin palattuani jäin pohtimaan asiaa. Mistä tämä täydellinen piittaamattomuuteni sometodellisuudesta oikeastaan kumpusi? Miksi en enää välittänyt, olinko vai enkö ollut ”olemassa” somessa?

Keskittymisen onni

Luultavasti tärkein syy oli se, että olin voinut pitkäjänteisesti keskittyä kirjoittamaan. Luova maailma oli kokemukseni mukaan paikoista parhain. Siellä kaikki oli juuri niin kuin halusin.

Itsekästä ehkä, mutta mitä sitten? Kai minulla on oikeus elää itselleni sopivalla tavalla?

Somelakko ei siis oikeasti ollut lakko. Minun ei tarvinnut yrittää olla olematta somessa, se tapahtui luonnostaan. Samalla sain raivattua tilaa omalle luovuudelleni. Keskittyminen toi syvän ja kaiken läpäisevän onnen.

Pitkäjänteinen keskittyminen on paras lahja, minkä olen älynnyt itselleni antaa.

 

Mitä on luovuus?

Aika usein kuulee kysyttävän mitä on luovuus, millainen on luova ihminen ja mitkä luovat menetelmät ovat parhaita.

Yleisellä tasolla luovuudella tarkoitetaan kykyä tuottaa jotain uutta, joka on tavalla tai toisella arvokasta. Sen mukaan luova voisi olla ihminen, joka keksii arkielämään käyttökelpoisia uusia ratkaisuja tai henkilö, joka ilmaisee itseään omaperäisellä tavalla.

Luovuus ei ole kuitenkaan vain ominaisuus, vaan myös taito, jota voi kehittää. Ei nimittäin ole niin, että vain jotkut ovat luovia ja toiset eivät.

Ennemminkin luovuus on jana, jolla itse kukin meistä sijaitsee. Omaa paikkaansa janalla voi myös muuttaa.

Tämän ajatuksen mukaan periaatteessa jokainen voi tulla ainakin jossain määrin luovemmaksi. Luovuus onkin paljolti tekniikkalaji.

Millainen on luova ihminen?

Kun on tutkittu erityisen luovia ihmisiä, on havaittu, että heistä löytyy tiettyjä yhdistäviä toimintamalleja ja piirteitä. He toimivat kurinalaisesti ja sitkeästi ja ovat järjestelmällisiä.

Mitä? Eikö siis olekaan niin, että luovuus kukkii kaaoksessa?

Ei välttämättä. Luovuus näyttäisi pikemminkin hyödyntävän järjestelmällisyyttä. Se saattaakin yhdeltä osin olla järjestyksen luomista kaaokseen.

Monet taiteilijat ovat puhuneet järjestyksestä osana omaa luovaa prosessiaan. Yksi heistä on eläinhahmoisista keramiikkaveistoksistaan tunnettu kuvataiteilija Jasmin Anoschkin. Kuuntele hänen ajatuksiaan:

Luovilla ihmisillä on tutkimusten mukaan myös vahva itsetunto. He ovat avoimia uudelle, itsenäisiä ja energisiä ja uskaltavat ottaa riskejä. Mutta erityisen tärkeää heille on yksityisyys.



Luovuuden esteet ja häiriköt

Eniten arjen luovuutta näyttäisivät estävän erilaiset häiriöt. Siis se, ettei ole riittävästi omaa tilaa ja aikaa luovaan työskentelyyn – olipa se millaista tahansa.

Niinpä oman yksityisyyden vaaliminen on luovassa työssä välttämätöntä. Tämän valossa vaikuttaisikin siltä, että luovuuden vaalimiseen pätee sama ohje kuin mihin tahansa muuhunkin. Se edellyttää ennen muuta keskittymistä.



5 vinkkiä, miten kehittää luovuutta:

  1. Tutustu omaan luovuuteesi. Ota selvää, miten se ”toimii”. Tee havaintoja arjessa. Milloin olet luovimmillasi? Millaisissa tilanteissa saat useimmin uusia ideoita? Onko jokin paikka tai toiminta erityisen otollista luoville oivalluksille? Kirjaa viikon ajan havaintosi muistiin, hassuimmatkin. Anna mennä. Muista että kaikki on materiaalia.

  2. Tutustu luovuutesi häiriköihin tai sen suoranaisiin tappajiin. Tee havaintoja ja laita ne muistiin. Yritä saada kiinni tilanteet, tapahtumat, paikat, ihmiset ja asiat, jotka nakertavat arjen keskellä luovuuttasi tai pahimmassa tapauksessa torppaavat sen jo ennakkoon.

  3. Tarkastele muistiinpanojasi. Mitä havaitset? Miten luovuus käytännössä ilmenee ja näkyy arjessasi? Mitkä sitä eniten estävät? Kiteytä havaintosi muutamaan lauseeseen. Esimerkiksi: Saan eniten uusia ideoita, kun juoksen metsässä. Useimmiten luovaa työtäni häiritsevät sosiaalisen median ilmoitusviestit.

  4. Kysy itseltäsi, miten voit lisätä ”luovuushetkien” todennäköisyyttä arjessa. Miten voit lisätä tilanteita ja oleskella paikoissa, jotka ruokkivat luovuuttasi? Entä millaisia välineitä tai työkaluja tarvitset saadaksesi ideasi helpoiten talteen? Miten tunnistat luovuutesi häiriköt ja saat poistettua ne jo ennakolta? Mitä sinun täytyy vähentää, rajoittaa tai poistaa kokonaan?

  5. Suunnittele seuraavan viikon aikataulu. Tee se niin, että otat edellä saamasi havainnot ja toimenpiteet osaksi arkeasi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että varaat aikaa oman luovuutesi vaalimiseen ja kirjaat sitä todennäköisesti häiritsevät asiat ”Näitä en tee” -listaan. Lähde sitten toteuttamaan suunnitelmaasi. 


Lisää tukea merkityksellisten arkirutiinien rakentamiseen saat kirjastani Tärkeintä tänään – näin saat vähemmällä enemmän.

Konkreettisen mallin keskittyneeseen, yksinkertaiseen arkeen löydät Tänään-työkalusta.

 

”Päivä on ikuisuus pienoiskoossa”

– Ralf Waldo Emerson

Somelakko auttaa saamaan aikaan

Itselleni somelakko mahdollisti sen, että keskityin kuukausiksi kirjoittamaan - siis harjoittamaan luovuuttani. Yksityisyyden vaaliminen auttoi minua harjaantumaan myös muissa luovuustaidoissa: sitkeydessä, kurinalaisuudessa ja järjestelmällisyydessä.

Tämä kaikki oli pohjimmiltaan ehkä eräänlainen ihmiskoe minimalismista. Miten itse henkilökohtaisesti suhtaudun järjestykseen ja minimalismiin? Kuuntele podcast-jakso, jossa olen Laura ”Home via Laura” Tirkkosen vieraana:

Seuraavat kirjani näkevät pian päivänvalon. Voin kiittää siitä valintaani pysytellä poissa somesta. Sen tähden olen saanut haluamani aikaan.

Kasvun vuosi -kirja:

”Suurin elämisen este on odotus, joka riippuu kiinni huomisesta ja hukkaa tämän päivän.”

- Seneca

 

Luovuus on taito

Luovuutta ja sen suojaamista siis voi ja kannattaa harjoitella. Luovuus on myös yksi niin sanotuista hyvän mielen taidoista.

Hyvän mielen taidot ovat akateemiseen tutkimukseen ja testattuihin, voimavaralähtöisiin valmennusmenetelmiin perustuvia taitoja, joilla on elämänlaatua parantava vaikutus.

Voit treenata niitä esimerkiksi Inspiraatiokorttien, Hyvän mielen korttien ja Hyvän mielen vuosi -kirjan avulla. Löydät ne täältä:

Lähteet:

Duodecim-lehti

Hyvän mielen tehtäväpakki ammattilaisille

Tärkeintä tänään - Näin saat vähemmällä enemmän

Maaretta Tukiainen, Hyvän mielen taidot, 2016. (Kaikki painokset loppuunmyyty)

Taru Salokangas

Taru Salokangas on Squarespace asiantuntija ja markkinoinnin ammattilainen. Blogista ja sivustolta löydät ohjeita sekä vinkkejä Squarespace kotisivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen.

https://tarusalokangas.com
Edellinen
Edellinen

Mikä ihmeen misteli?

Seuraava
Seuraava

Tulppaanien istutus: Viisi vinkkiä puutarhaan