Uutuuskirjat 2024 kevät - Toistuvia teemoja ja kiehtovia tarinoita

Kirjavuosi ei ole pelkkää kirjasyksyä, vaan myös keväisin julkaistaan uutuuskirja jos toinenkin.

  • Millaisia ovat kevään uutuuskirjat?

  • Millaisia aiheita kevään uudet kirjat käsittelevät?

  • Mitä Suomi lukee 2024?

Kävin läpi kustantamoiden katalogit ja poimin niistä kiinnostavimmat uutuudet. Yksi teema vaikutti toistuvan yhä uudestaan ja uudestaan. Mikä?

Palataan siihen hetken kuluttua, mutta sitä ennen pari sanaa jaottelusta.

Olen jakanut aineiston neljään kategoriaan: tietokirjat, oppaat, runot ja fiktio. Rajat häilyvät, mutta jonkinlainen luokitus oli tehtävä. Lastenkirjat jätin suosiolla pois.

Yhteenkään kirjaan en ole vielä tutustunut. Poimintani perustuvat siis puhtaasti kustantamoiden ennakkotietoihin. Toivottavasti tästä koonnista on siitä huolimatta sinulle apua, kun alkuvuodesta etsit itsellesi luettavaa.

Kevään 2024 kirjojen toistuva teema

Ja sitten tuohon kevään kirjoissa toistuvaan teemaan.

Fiktiopuolella jyrää rikos, jonka suosiolle ei näy loppua. Variaatioita on tullut suosittujen alalajien (mm. true ja cosy crime) rinnalle koko ajan lisää. On podcast-, matka-, raskaus-, vedenalais- ja fantasiarikosta ja niin edelleen. Myös kauhua riittää.

Tietokirjapuolella julkaistaan tasaiseen tahtiin paitsi henkilökuvia ja historiaa, myös nais-, LGBTQ- ja alkuperäiskansojen näkökulmia valottavia teoksia. Tasa-arvo etenee kirja kirjalta.

Näiden rinnalle on viime vuosina kuitenkin noussut myös uusi Toinen: luonto. Myös kevään 2024 kirjoissa on mojova määrä luontoon liittyviä teoksia. Teemaa käsitellään myös hyvin erilaisista näkökulmista ja eri genreissä. Lähestymistapoja siis riittää. Tässä kiinnostavat poiminnat:

  1. Luontoa käsittelevät tietokirjat

Kauppi, Pekka & Peltomaa, Seppo. Luonnon muuttuva monimuotoisuus. Luontokato nivoutuu monimuotoisuuden muutoksiin. Tärkeä puheenvuoro tunteita herättävästä aiheesta. Into.

Kincaid, Jamaica. Puutarhani (kirja). Syväluotaava kirja kasveista, puutarhoista ja ihmisistä, jotka niitä hoitavat. Kiinnostuin heti. S&S.

Koivisto, Aura. Elämä eläinten kanssa. Kun koti on eläintarhassa. Aika harvalla on, joten tämä kirja tarjoaa kiinnostavan kurkistuksen epätavalliseen luontokokemukseen. Into.

Nyqvist, Sanna. Rannalla. Miten kirjailijat löysivät meren? Aivan supermielenkiintoinen aihe ja tuore lähestymistapa. Kirjoittaminen ja merellinen luonto. Kyllä! Tammi.

Sheldrake, Merlin. Näkymätön valtakunta. Miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieliämme ja tulevaisuuttamme? Siitä lähtien kun näin dokumentin Fungi, sienet ovat sananmukaisesti tunkeutuneet tajuntaani. Jään odottamaan, mitä uutta tämä teos aiheesta tarjoaa. Gummerus.

Kuva rantamaisemasta. Luontosuhde.
Valkoinen kirja ihmisen kädessä

2. Luontoon liittyvät oppaat

Ahonen, Harri. Muinaislinnat ja linnavuoret. Historiallisia retkikohteita. No hyvänen aika. Kiinnostava lisä luontoretkeilyyn. SKS.

Alapeteri, Pia. Kohti kestävää mökkielämää. Ilmastoviisaan mökkeilijän käsikirja. Opas, joka tulee varmasti tarpeeseen niille, jotka edelleen mökkeilevät. Avain.

Haapanen, Sofia, Laiho, Nina ja Patjas, Aino. Koiran perustarpeet ja hyvinvointi. Voi, kunpa minulla olisi ollut tämä, kun elämäni ensimmäinen koira muutti meille! Tuuma.

Kuusela, Sari. Maisemapyöräilyn taito. Kirja, joka valottaa pyörällä liikkumisen merkitystä paikan hengen kokemisessa sekä tarkastelee ympäröivän luonnon vaikutusta maisemakokemukseen. Mielenkiintoinen näkökulma. Aviador.

Norberg, Ulrica & Nunstedt, Carina. Cat Power. Kissan parantava voima. Nykyään kun olen paitsi koira- myös kissaihminen, niin tämä tietysti kiinnostaa. Into.

Penttilä, Sissi ja Varamäki, Aku. Planetaarinen vaatekaappi. Kuinka pukeutua maapallon kantoyvyn rajoissa? Tästä aiheesta on kirjoitettu viime vuosina somessa paljon, joten monia varmaan kiinnostaa saada ohjeita kirjankin muodossa. Gummerus.

Runavik, Kirsti. Pohjoinen shamanismi. Rituaalit, käytännöt ja historia. Aiheesta on viime vuosina ilmestynyt lukuisia teoksia. Vaan miksipä ei, koska tätäkin kautta voi löytää oman reittinsä luontoon. Like.

Streets, Annabel. 52 tapaa kävellä. Vinkit vaihteleviin kävelylenkkeihin. Tietoa on myös kävelemisen terveyshyödyistä, muun muassa metsässä. Kirja voi olla avuksi monelle. Nemo.

Tetri, Anna-Karoliina. Värjää kasvikuituja luonnonväreillä. Tällaiseen en ole ennen törmännytkään. Kiinnostavaa. Moreeni.

Yrjölä, Sakke, Lehtonen, Hannu ja Nyberg, Kari. Suomen kalalajien tunnistusopas. Uudistettu laitos. Ihan jo pelkästään kuvien takia, mutta muutenkin. Tulevaisuuden klassikko. Nemo.

Valkoinen kirja pöydällä
Koira

3. Luonto- ja muut runot

Antsalo, Veera. Nimettömästä. Runoja luontosuhteesta ja maailmanlopuista. Luontosuhde taitaa olla kevään ylivoimaisesti suosituin sana näissä katalogeissa. Teos.

Hyvärinen, Ville. Vieras metsä. Runoja. Palkitun tekijän kokoelmassa liikutaan kielessä kuin metsässä. Kiehtovasti ilmaistu. Poesia.

Neruda, Pablo. Maan ja meren aallot. Suomentanut Pentti Saaritsa. Tämän minä luen. Aviador.

Pietarinen, Tuukka. Sitruunahappokierto. Runoja. ”Virta alkaa virrata, vesi ei tiedä minne mennä, tavataan toinen toistaan suorempia mäntyjä, etsitään yhä lyhyempää reittiä ylös.” Pelkkä katkelma riitti herättämään kiinnostukseni. WSOY.

Rilke, Rainer Maria. Kuvien kirja. Runoja. Suomentanut Arja Meski. Rilke kaivautuu muun muassa maisemakokemuksin ja lapsuusmuistoihin ja kehittelee ajatustaan esineiden muuntamisesta taiteeksi. Koska Rilke on Rilke, tämä menee ilman muuta lukulistalle. Poesia.

Wallin, Kristiina. Ilmaan uurtuva. Runoja maaksi muuttumisesta ja elollisten hellyydestä. Näkyjä luonnon keskeltä, paikasta, jossa ihminen sulautuu osaksi elonkirjoa. Ihanasti sanottu. Wallin on kotimaisia lempirunoilijoitani, joten luen varmasti. Tammi.

“Minulla ei ole mitään muuta toivomusta kuin läheinen sulautuminen luontoon.”

– CLAUDE MONET

 
Tiheä metsä

4. Luontofiktio

Hawker, Luke Adam. Viimeinen puu. Toivon siemen. Kuvakirja. Jo pelkkä kirjan nimen ja alaotsikon lukeminen sai palan nousemaan kurkkuun. Ihan minun kirjani. S&S.

Kinnunen, Tommi. Kaarna. Nimi viittaa luontoon, mutta romaanin keskiössä on esittelytekstin mukaan kuoleva äiti ja hänen menneisyytensä sekä sängyn äärelle kerääntyvät sisarukset. Mutta koska luen Kinnusen, kirjoittipa hän mistä tahansa, päätän, että tässä kirjassa luonnolla on ainakin vertauskuvallinen rooli. Kaarna, kuori, parkkiintunut, jotain sellaista. WSOY.

Kuuluvainen, Linnea. Metsänpeitto. Esikoisromaani luontosuhteesta ja mielen järkkymisestä. Luontosuhde mainittu. Gummerus.

Nunez, Sigrid. Paras ystävä. Kumarrus ihmisen ja koiran väliselle ystävyydelle. Tiedän, mistä puhutte. Tämä. Aula & co.

Putkonen, Liina. Varastettujen hetkien puutarha. Keskeinen tapahtumapaikka näyttäisi olevan kirjattuna otsikkoon. Riittää minulle. Tammi.

Tervo, Jari ja Kati. Ukko ja mökki. Mökkilifeä Ukko-koiran kanssa. No miksei. Otava.

Saari sumuisella järvellä

Yhteenveto: kohti luontoa

Kuten edeltä käy ilmi, moni kevään kirjaa tutkii samaa asiaa, luontosuhdetta. Luontoa tarkastellaan niin kasvien, villi- ja lemmikkieläinten kuin sientenkin näkökulmasta. Ja tietysti myös koko maapallon.

On kiinnostavaa, että perinteisesti lähes rasittavan ihmiskeskeinen kirjallisuus on vihdoin alkanut laajentaa katsetta itsestään ulospäin ja tekee sen kurottuen yhä syvemmin, laajemmin ja monipuolisemmin kohti luontoa.

Tottakai luonnosta on kirjoitettu ennenkin - jo tuhansia vuosia. Ja toisaalta toki ihminen on yhä edelleenkin pelissä mukana. Kokijana, havainnoijana ja kirjoittajana - kuinkas muutenkaan?

Jokin näkökulman vaihdos on mielestäni silti nähtävissä. Se, mitä ennen ei ehkä pidetty kokonaisen kirjan arvoisena aiheena, on kaikessa hiljaisuudessa noussut keskiöön. Koirat, kissat, puut ja mitä erilaisimmat kasvit miehittävät nyt uutuuskatalogien sivuja.

Syvenny luontosuhteeseen

Mutta mikä luontosuhde oikeastaan on ja miksi sitä kannattaisi vaalia?

Perehdyin teemaan kirjoittaessani kahta kirjaa, jotka ilmestyvät kevättalvella 2024. Kirjoitustyön aikana kävin läpi uusinta tutkimustietoa paitsi luonnosta, myös luontosuhteesta ja sen yhteydestä hyvinvointiin. Lisätietoa aiheesta Inspired-blogistani.

Auki oleva kirja, jonka päällä on kukkia

Kaksi uutuuskirjaa luonnosta

Tulevat kirjani käsittelevät siis nekin luontoa. Ensimmäinen kirja tutkii puutarhaa merkityksellisen elämän lähteenä ja toinen kirja luontohavaintojen tekemistä luontosuhteen ja oman elämän pohdintojen syventäjänä. Havaintokirjan kuvitukset on tehnyt Markus Frey. Lisätietoa kirjoista löydät täältä:

Kasvun tarina. Puutarhan elämää kannatteleva voima.

Löysitkö koosteesta jotain itsellesi sopivaa luettavaa? Mitä luulet, tartutko keväällä johonkin luontoaiheiseen kirjaan?

Inspiroivia lukuhetkiä!

Edellinen
Edellinen

Omena - hedelmien kuningatar

Seuraava
Seuraava

Katoava kauneus - Kreetta Järvenpään teokset koskettavat